Algemeen: jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 750 vrouwen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 35 tot 50 jaar. Het is een ziekte die zeer langzaam tot ontwikkeling komt. Juist daardoor is het mogelijk om met een uitstrijkje voorstadia van baarmoederhalskanker op te sporen, ook als er nog geen klachten zijn. Bij vroege ontdekking is deze ziekte goed te behandelen, de genezingskansen zijn dan 98%. Aangetoond is dat deelname eens in de vijf jaar voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken. Deelname aan het onderzoek is dus in uw eigen belang.
Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen daarom eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.
Zij ontvangen een uitnodiging in het jaar waarin zij 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 jaar worden.
Bij het uitstrijkje worden cellen afgenomen van het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond..Het uitstrijkje wordt gemaakt door de huisarts of de assistente en vervolgens opgestuurd naar het laboratorium. In het laboratorium wordt gekeken of deze cellen afwijken van normale cellen. Na enkele weken ontvangt de huisarts de uitslag.
Specifiek: In 1998 zijn wij gestart met het zelf uitnodigen van vrouwen voor het bevolkings- onderzoek baarmoederhalskanker. Voorheen werden de uitnodigingen verzorgd door de GGD. Vrouwen in de leeftijd van 30 tot en met 60 jaar worden eens in de vijf jaar door ons (of in uitzonderlijke gevallen door de GGD). uitgenodigd om (gratis) een uitstrijkje te laten maken . Dit onderzoek zal door mijn assistente worden verricht.
Indien u dit wenst of bij klachten dient u een afspraak te maken bij mij (huisarts).
U kunt ons vier weken na het onderzoek bellen voor de uitslag. liefst smiddags.
Persoonsgegevens worden opgenomen in de registratie van het bevolkingsonderzoek.
Bij het gebruik van deze gegevens wordt uw privacy vanzelfsprekend volledig gewaarborgd. Mocht u bezwaren hebben tegen uitwisseling van uw gegevens , dan kunt u dat kenbaar maken aan mijn assistente.
Niet deelnemen
Bij zwangerschap of borstvoeding wordt geadviseerd het uitstrijkje uit te stellen tot een half jaar na de zwangerschap of een half jaar na het stoppen van de borstvoeding. Een uitstrijkje dient ook altijd te worden uitgesteld tot na de menstruatie. Het is niet nodig een uitstrijkje te laten maken als de baarmoedermond is verwijderd, of als minder dan een jaar geleden nog een uitstrijkje met een normale uitslag is gemaakt.
Als u na een oproep besluit om niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek , wilt u ons dat dan even laten weten? Wij sturen u dan geen herinnering.
Klachten
Vrouwen die trouw meedoen aan het bevolkingsonderzoek lopen minder kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen.
Toch is het goed om bij tussentijdse klachten, zoals:
-ongewone afscheiding of
-bloedingen tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap, tussen twee perioden van ongesteldheid in of bij vrouwen die de overgang al hebben gehad, altijd naar het spreekuur van de huisarts te gaan.